397 poze   35377 vizite

STEVIA DULCE

STEVIA REBAUDIANA
Stevia este o planta perena de circa 1 metru, cu frunze de 2-3 cm lungime. Este originara din America de Sud (din regiunile relativ inalte ale Anzilor dintre Brazilia si Paraguay). Se estimeaza ca ar exista circa 200 de specii, toate native in America de Sud, dar nici o specie nu a stirnit atit de mult interesul ca S. Rebaudiana, pentru calitatile ei de indulcitor. Este cultivata cu scop comercial in toata America de Sud, precum si in Tailanda, China, Japonia si Israel.
Pe lîngă calitatea de îndulcitor fără calorii, steviozida din planta Stevia rebaudiana are o serie de acţiuni pozitive asupra sănătăţii oamenilor.
-În cazul diabeticilor are o acţiune hipoglicemiantă, de scădere a zahărului din sînge, acţiune explicată ştiinţific printr-o mai bună respiraţie celulară la nivelul mitocondriilor şi o inhibiţie a glucogenezei. Acţionează direct pe insulele Langerhans din pancreasul endocrin, stimulînd secreţia de insulina.
-În cazul persoanelor supraponderale acţionează prin crearea unei senzaţii de saţietate, întrucît îndulcitorul din Stevia rebaudiana are o acţiune dublă, asupra centrului foamei din creier şi asupra terminaţiilor nervoase din stomac. Pe lîngă aceasta, reglează mecanismul gastro-intestinal.
-Are o acţiune hipotensivă la persoanele hipertensive, dar nu influenţează tensiunea normală la persoanele sănătoase.
-Acţiunea antibacteriană, antivirală, antimicotică a acestei plante ne dă dreptul să o indicăm în: viroze, gripe, candidoze.
-Avînd în vedere că steviozidul din Stevia rebaudiana nu produce fermentaţii spre deosebire de zahăr, înseamnă că este recomandată în colitele de fermentaţie şi colon iritabil.
-S-a constatat că are şi o acţiune de a diminua dorinţa de a fuma şi de a consuma alcool la persoanele dependente de acestea.
-Este o alternativă de îndulcitor la persoanele bolnave de fenilcetonurie, care nu au voie să consume nici o formă de îndulcitori de tipul aspartamului, întrucît acesta este format din doi aminoacizi (fenilalanină şi acid aspartic), neputînd metaboliza fenilalanina.
Cel mai mare consumator pe plan mondial al îndulcitorilor din Stevia rebaudiana este Japonia, care foloseşte aceşti îndulcitori în locul zahărului tos, în murături, produse marinate pentru întărirea gustului de sărat şi ca aromatizant în produse de patiserie, cofetărie, în industria băuturilor, etc. De peste 20 de ani, milioane de consumatori din Japonia si Brazilia, unde Stevia este aprobata legal ca aliment, au folosit Stevia ca un produs sigur, lipsit de toxicitate sau efecte secundare, si de asemenea ca un indulcitor noncaloric. Japonia este cel mai mare consumator de Stevie (va reamintesc ca acolo zaharina este INTERZISA pentru vinzare si comercializare, datorita efectelor ei negative asupra ficatului). Pina si Coca-Cola a inceput sa foloseasca Stevia. Interes mare pentru această plantă manifestă Statele Unite ale Americii. În 1991 s-a înfiinţat Comitetul Stevia, care funcţionează sub îndrumarea Asociaţiei Americane de Produse Vegetale. În Comunitatea Europeană părerile sînt divergente privitor la folosirea Steviei rebeudiana în cantitate mare.
În unele ţări (Coreea de Sud, China, Taiwan, Malaezia), extractele din Stevia rebaudiana sînt aprobate ca aditivi naturali alimentari de către Ministerele de Sănătate.
S-a dovedit ştiinţific că, în timpul încălzirii la 100°C nu-şi modifică compoziţia chimică, ceea ce înseamnă că poate fi supusă prelucrării termice, în procesul de pregătire a mîncărurilor. De asemenea, s-a demonstrat că extractele nu fermentează. În soluţia acidă nu precipită, caracteristică care le recomandă pentru prepararea băuturilor nealcoolice carbonate. Nu sînt carcinogene.
stevia dulce
stevia dulce
stevia dulce
stevia dulce

Comentarii album • 3
Nume:



irinad 26 April 2017  
Aveti si de vanzare?
Răspunde Raportează
clucian 21 July 2016  
Sa înteleg ca nu mai aveti pe stoc ?
Răspunde Raportează
MERYLOU 13 April 2015  
Buna ziua! As vrea si eu o radacina.
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.